Kabelmatare

Allt nedan fungerar i korrelation med varandra

KABELMATARE M900+

Denna kabelmatare har vi tagit fram i samarbete med Skellefteå Kraft och Extena. Den är speciellt framtagen för linjearbeten med grövre och tyngre kablar, och eftersom den är väldigt flexibel i sin konstruktion går det även alldeles utmärkt att köra smalare kabel. Maskinen klarar kabel mellan 28 – 100 mm och vi kan med enkla medel bygga ut den för att klara något grövre kabel. Matningsbanden till maskinen är en egen produkt som är framtagen för att ge maximalt ingrepp mot kabeln. Trots en matningskraft på över 900 kg är klämkraften mot kabeln endast Ca 7 kg / kvadratcentimeter. Detta säkerställer en skonsam hantering av kabeln trots den höga matningskraften. Banden omsluter kabeln och ger ett ingrepp med 4st punkter vilket bidrar till att styra kabeln mot mitten. Dessa band är båda utrustade med hydraulisk drift och steglös matningskraft. 

 

Vi erbjuder också en version av kabelmataren som har ett fäste för att sätta på grävarmaskins aggregat. Olika alternativen på fästen är s30, s40, s45, s50 och s60. rekommenderas på maskiner upp till 10 ton.

DRAGMASKIN D700

Denna dragmaskin har vi byggt så att det ska bli så enkelt som möjligt att arbeta med maskinen. När draglinan är applicerad i röret och kabeländan, sträcks linan upp. Sedan återstår endast för operatören att starta maskinen. När maskinen är startad hålls linan sträckt med en kraft som du bedömer är lämplig utifrån förutsättningarna. Linan sprids under arbetets gång automatiskt för att denna ska rymmas på trumman i hela dess längd. Detta är speciellt viktigt vid förläggning av längre sträckor för att slippa skarvar på draglinan. Maskinen är synkad med mataren så att dessa två inte ska kunna köra ifatt varandra. Detta är för att draglinan inte ska trassla inne i slangen. När man blåser in draglinan går det att bromsa trumman med hjälp av hydrauliken så att inte denna frihjular med ”ambasadörrulleefekt” som följd. Den går även att frikoppla när man snabbt vill tömma eller linda av draglinan.

KRAFTPAKET

Hydraulaggregatet till dessa två maskiner består i grova drag en kraftfull 14 hk Subaru-motor med elstart , hydraultank och variabel kolvpump. För att underlätta lyft har aggregaten utdragbara bärhandtag placerade i knähöjd. Vid tester på sträckor uppemot 1,5 km kabeldragning har aggregatets arbetstemperatur endast legat på ca 30 grader. Detta är en för aggregatet och du som operatör väldigt behaglig arbetsmiljö. Till dessa levererar vi slangpaket på 7 m, vilket naturligtvis går att skarva på. Man bör tänka på att ha aggregaten stående en bit från operatören trots att dessa är väldigt tystgående och lågvarviga.